torek, 29. april 2014

9. dan - Zakaj se Irska deli na Severno Irsko in Republiko Irsko?



Zakaj se Irska deli na Severno irsko in Republiko Irsko?
Za to je potrebno poseči malo v zgodovino. Irska je bila vedno na prepihu med različnimi narodi zaradi svoje strateške lege. Tako so seveda apetite po njenem ozemlju veno imeli Britanci, pa tudi španci z zahoda in Francozi in Nizozemci iz juga, zato so se na tem področju pogosto odvijale vojne. V času Elizabete  prve, hčerke Henrika VIII (tistega, ki je imel 6 žena in se je zato skregal s papežem ter ustanovil anglikansko cerkev), so si Španci poskušali preko Irske podrediti Anglijo, vendar jim ni uspelo in so bili hudo poraženi. Ker so jim pri tem pomagali Irci, so tudi ti potem padli pod angleško prevlado, ki je trajala vse do 1922, ko so se končno osamosvojili in zaživeli v svoji državi.
Vendar so za to plačali hudo ceno, ker so zaradi ekonomske blokade Britancev zdrknili v hudo revščino, gospodarski razcvet pa so doživeli šele, ko so se pridružili EU.
Le sever, kjer so bili pretežno naseljeni anglikanci iz Škotske, je ostal pod vladavino britanske krone.  Tako je na Severnem Irskem prebivalstvo večinoma pripada anglikancem, katoliki pa se jim vsake toliko časa malo uprejo.  
Prosimo prof. Kočarja in Rozmana za popravek, če smo kje naredili kašno hudo zgodovinsko pomoto.
Mesto, ki je bilo odločilno za zmago Angležev nad Španci je Kinsale, iz katerega so tudi spodnje slike.


Ni komentarjev:

Objavite komentar